Vad är egentligen en bil?

De flesta har antingen kört en bil eller åkt med någon i en bil. Men vad symboliserar egentligen bil för något? Jo, en bil är en typ av fordon som med hjälp av en eller flera motorer kan förflytta sig på vägar. För att det ska kunna klassas som en bil måste fordonet ha minst tre hjul. Det allra vanligaste är att en bil har fyra hjul. Men bara för att fordonet har fyra hjul behöver det inte vara en bil. Det finns även andra sorters fordon som har fyra hjul, för att för den skull inte vara en bil.

Det kan till exempel vara jordbruksmaskiner eller stridsfordon. Det finns även fyrhjulingar som påminner mer om en motorcykel än en bil. En bil delas in i tre olika kategorier: bussar, lastbilar och personbilar. Den minsta och den vanligaste av dem är personbilen. Om personbilen är den kategorin som privatpersoner äger och använder sig av, är bussen det fordon som transporterar flera människor till och från olika platser. Bussen kan tillhöra kollektivtrafiken som många använder för att kunna ta sig från hemmet till jobbet och hem igen. Bussbolag anordnar även resor för större sällskap.

Lastbilen är det fordon som transporterar saker, och används först och främst inom handeln. För att köra de största lastbilarna som även kallas ”långtradare”, behövs ett särskilt körkort. De fraktar även saker över hela kontinenten, och är ett viktigt fordon för konsumenterna, eftersom de ofta fraktar matvaror.

Själva ordet ”bil” betyder rörligt och det kommer från automobil. Förkortningen ”bil” kommer egentligen från Danmark, efter att ordet använts i deras tidning ”Politiken” under tidigt 1900-tal. I dag är bilen en självklarhet för de flesta och år 2010 var antalet bilar dubbelt så många som under 1980-talet. Det finns i skrivande stund mer en miljard bilar i världen, och nästan alla människor har tillgång till en bil på ett eller ett annat sätt. Det finns även oändligt många biltillverkare, och fler lär det bli i framtiden. Visserligen kommer nog några bilmärken försvinna, men som sagt utvecklas det hela tiden nyare och miljövänligare bilar. Så för den som tänker köpa bil gäller det att läsa på om olika märken. Vilket bränsle går bilen på? Är den bra för miljön? Ska jag kanske välja en elbil? Det är inget lätt beslut att fatta, om du inte har ett favoritmärke och absolut inte kan tänka dig att byta märke för att prova något nytt.

flash-blog