Lyckas med körkortet

Går du i tankar om att skaffa dig ett körkort eller är du kanske redan på gång men ännu inte har lyckats komma hela vägen fram? Att ta körkort är för många en väldigt spännande upplevelse, samtidigt som den kan vara svår, krånglig och jobbig att ta sig igenom. Det är inte bara i praktiken som du ska kunna föra fram bilen. Du måste även ha koll på alla trafikskyltar och regler som gäller.

De vanligaste sättet att ta körkort är genom att börja övningsköra privat eller via en körskola. Det finns bra körskolor i hela landet, bland annat en professionell körskola i Uppsala så väl som körskolor i Stockholm, Lund, Borås och Norrköping. Ja, det finns verkligen körskolor precis överallt, men du kan också börja övningsköra tillsammans med en familjemedlem eller annan person som har körkort sedan tidigare. Det är ett smart sätt för att komma igång och ger dig möjlighet till mycket mer övning.

Övningsköra privat

Väljer du att övningsköra privat, alltså med en vän eller familjemedlem, så måste ni först se till att gå en handledarkurs tillsammans. Handledarkursen säkerställer att du och din handledare får den grund ni behöver. Du kan inte övningsköra med vem som helst. Även här finns det regler som måste följas, t.ex. att din handledare måste ha haft körkort under ett visst antal år.

Övningsköra på körskola

Att vända sig till en körskola är mycket vanligt och ett bra sätt att komma igång med körningen. Du kan välja att boka hela paket med t.ex. 12 körlektioner på en och samma gång, men du kan också boka enstaka lektioner. Det ger dig möjlighet att varva privatkörningen med körskolan på ett smidigt sätt. Många körlektioner kan kosta en hel del pengar, så risken är stor att du kanske inte kan köra så ofta som du skulle behöva. Genom att då kunna köra privat emellanåt så ökar du dina chanser att få körkortet snabbare.

Innan du börjar övningsköra

Du kan inte bara sätta dig i en bil och börja övningsköra. Det finns regler även här. Till att börja med gäller det att du är minst 16 år gammal om det är en personbil som du ska använda dig av. Du behöver även få ett giltigt körkortstillstånd och för att lyckas med detta så behöver du genomgå en synundersökning.

Om du väljer att köra privat så måste du även se till att ha en godkänd handledare med dig. Handledaren måste vara minst 24 år gammal, ha gått en introduktionsutbildning under de senaste fem åren som gäller för personbil. Kom ihåg att den som du övningskör med måste ha ett giltigt körkort som är utfärdat i Sverige, men det fungerar även bra med ett giltigt körkort från någon annan EES-stat.

flash-blog