Våra två mest svenska bilmärken

Saab Automobile grundades i Linköping 1947, när försvarskoncernen introducerade Saab 92001 som var deras första personbil. Det blev succé direkt och senare delen av 1900-talet kom modellerna Saab 900 och Saab 9000. Saabs avdelning för personbilar blev 1990 ett separat bolag – Saab Automobile AB och 2000 blev hela företaget uppköpt av det amerikanska bolaget General Motors. Under tiden som General Motors ägde Saab tillkom modellerna Saab 9–3 och Saab 9–5 som även introducerades på den internationella marknaden. År 2010 köpte det nederländska bolaget Saab Automobile, för att år 2011 sättas i konkurs.

Volvo är Sveriges största biltillverkare genom tiderna och bolaget grundades 1926. Det var ett dotterbolag helägt inom SKF, där Assar Gabrielsson var vd och Gustav Larsson vice vd och även teknisk chef. I dag heter bolaget Volvo Personvagnar AB eller också Volvo Car Group, majoritetsägare är det kinesiska bolaget Zhejiang Geely Holding Group, och svenska Första AP-fonden är minoritetsägare. Fram till 1999 ingick Volvo Personvagnar i den svenska Volvokoncernen, då det amerikanska bolaget Ford köpte upp hela persontillverkningen. I Sverige har Volvo sitt huvudkontor i Torslanda som ligger i Göteborg. Torslandaverken har även sin monteringsfabrik där. Volvo har många olika märken och är en av de populäraste bilarna att köra både i Sverige och utomlands.

flash-blog