Oförglömliga filmbilar

Filmhistorien har gett oss många fantastiska bilar. Tillsammans med skådespelarna och ett briljant manus har bilarna bidragit till att förstärka känslan i själva filmen samtidigt som de har utvecklat och underbyggt karaktärerna. I denna artikel ska vi ta del av några riktigt ikoniska filmbilar som har haft stor betydelse för hur berättelsen har mottagits i såväl biografer som tv-soffor över hela världen.

Ford Thunderbird

Det är inte bara Susan Sarandon, Geena Davies och Brad Pitt som spelar huvudrollerna i den kultförklarade filmen Thelma & Louise från 1991, utan också en fantastisk Ford Thunderbird cabriolet från 1966. Idag behöver man ta ett företagslån via Capcito för att överhuvudtaget ha råd att använda den här typen av veteranbil i filmsammanhang. De båda kvinnorna flyr undan rättvisan i den ljusblå bilen med vinden i håret på en äkta roadtrip genom USA. Den gripande slutscenen utspelar sig vid en klippbrant i Grand Canyon där de båda kvinnorna bestämmer sig för att färden slutar. Bilälskaren gråter kanske mer över bilens öde än de båda jagade och missförstådda kvinnorna vars vänskap varade ända in i döden.

Chevy Bel Air

Patrick Swayze och Jennifer Grey spelar det världsberömda och otippade paret Johnny Castle och Frances Houseman i filmen Dirty Dancing från 1987. De blir dock förälskade i varandra i Johnnys svarta Chevy Bel Air från 1957 när han kör ut i skogen för att göra danslektionerna mer intressanta än de kan bli i den slitna danslokalen. Bilen är som en spännande förlängning av Johnnys magnetiska karisma. När han slutligen får sparken från Kellermans lämnar han Baby bakom sig och gruset far kring däcken när han kör iväg till tonerna av She’s like the wind.

Audi R8 V10 Spyder

Jamie Dornan spelar Christian Grey i Fifty Shades of Grey från 2015. Han äger ett helt garage fullt av dyra bilar, men den han helst kör är en svart Audi R8 V10 Spyder. Spydern är minst lika sensuell som ägaren och på vägen hem från Seattle fördjupas bandet mellan Christian och Anastacia Steele i bilen. Den svarta skönheten återkommer i en het biljakt i uppföljaren Fifty Shades Darker . I scenen får bilen verkligen visa vad den går för och däcken spinner i de snabba vändningarna.

Lotus Esprit SE

Vivian Ward möter Edward Lewis på Hollywood Boulevard när han har kört vilse i en silverfärgad Lotus Esprit SE från 1989. Det är upptakten till den osannolika kärlekshistorien mellan den uttråkade och ensamme affärsmannen och den ofrivilliga nattfjärilen i filmen Pretty Woman från 1990. Vivian kan en hel del om bilar och visar Edward hur Lotusen verkligen ska köras på väg till Regent Beverly Wilshire Hotel dit Edward var på väg. Richard Gere och Julia Roberts karriärer gick spikrakt uppåt efter premiären, vilket även kan sägas om försäljningssiffrorna för sportbilen Lotus Esprit.

flash-blog