Olika modeller av bilar

En bil som blir mer och mer vanlig är den modell som kallas SUV, eller stadsjeep. Den är både högre och större än den mer vanliga personbilen. Man kommer lättare fram med den på olika sorters terräng. En SUV är oftast fem eller sjusitsiga. SUV har också en stark motor och kan ha fyrhjulsdrift. Den allra första SUV-modellen tillverkades 1946 av Willys Jeep Station Wagon, och den kom att bli första terrängbilen som masstillverkades för privat bruk. Eftersom SUV är högre än vanliga personbilar har den också en hög tyngdpunkt, och kritiker har menat att konsekvenserna vid en kollision blir allvarligare.

Kombibilen eller stationsvagnen som den även kallas, liknar en sedan, men modellen har ett högt bagageutrymme. Redan 1946 förekom ordet herrgårdsvagn i svensk media. I dag påminner de flesta bilmodellerna en kombibil, däremot har tillverkarna olika namn på sina varianter. Ofta kommer namnet från det land den är tillverkad i. I Sverige är kombimodellen vanlig i och med att Volvo är dominerande med just den varianten. Kombibilar har större bagageutrymme än andra modeller och ofta går baksätet att fälla ner. då kan man frakta både längre-, och fler saker. Det finns därför många fördelar med en kombi, man kan lättare transportera saker utan att smutsa ner baksätet. Det är också smidigt om man har barn, barnvagn och andra saker man behöver till barnet.

Sedan, eller halvkombi som den också kallas är en variant av kombin. Det är en täckt modell som antingen har två eller fyra dörrar och har fyra eller fler sittplatser. En sedan brukar vara en omtyckt stadsbil, den har ett litet bagageutrymme och är mindre än kombin. Passar inte så bra till en barnfamilj som behöver ha med en barnvagn. Många ensamstående eller par brukar tycka att sedan är ett bra val. Bilen drar inte lika mycket bränsle som kombin och man brukar få in de dagligvaror som behövs.

Cabriolet – Cab är en bilmodell som har en sufflett, avtagbart tak. Taket är antingen gjord i plast, stål eller aluminium, alltså modeller skiljer sig mellan hårda eller mjuka tak. De första modellerna av bilar var alltid öppna, men 1910 började Cadillac skapa den första heltäckta bilen. Fler och fler tillverkare började ta efter och snart var de öppna bilarna i stort sett borta. Från började kallades en tvåsitsig bil utan sidorutor och fast tak för roadster. Dessa bilar hade en så kallad hardtop eller en sufflett som man kunde fälla ned. Fördelen med denna bilsort är att man kan sitta utan tak när det är varmt och skönt och sedan fälla upp taket om det blåser för mycket eller börjar regna. En cabriolet med mjukt tak är väl inte att rekommendera på vintern, medan en med hårt tak går att använda.

flash-blog