Att tänka på när man köper begagnade däck

Att äga en bil kan kräva mycket ansvar, tid och kosta en del. Det kan vara dyrt med att köpa en bil, sedan tillkommer det även andra utgifter för fordonet. Man behöver köpa vinter- och sommardäck, införskaffa försäkring och det tillkommer även en fordonsskatt.

För att spara in pengar kan man till exempel börja med att köpa en begagnad bil för att dra ner på kostnaderna. Sedan kan man även köpa begagnade däck.

När man ska köpa begagnade däck finns det en del saker att ha i åtanke. Till att börja med är det bra att ta reda på hur gamla däcken är och hur mycket de har använts.

Sedan bör man även kolla på däcken innan man väljer att gå vidare med sitt köp. På detta sätt kan man se i vilket skick de är och hur mönsterdjupet på de ser ut.

Godkända bildäck

För godkända däck ska mönsterdjupet vara 1,6 millimeter på sommardäck och 3 millimeter på vinterdäck. Detta kan man enkelt mäta med en linjal eller en tumstock.

Skulle djupet på däcken vara mindre än 1,6 och 3 millimeter är däcken ej godkända att köra runt med. Dessutom är det väldigt farligt; de däcken inte kommer att ha något grepp eller vägfäste. Och detta innebär att man kan hamna i olyckor då risken är stor att bilen får sladd i en kurva eller på grund regn eller snö.

Man kommer heller inte kunna bromsa in tryggt med däck som inte har godkända djup, därför är det väldigt viktigt att man tittar på däcken innan man väljer att köpa de.

Detta bidrar till en större säkerhet för både bilägare och andra människor i trafiken.

flash-blog