Amerikanska bilmärken

Ett amerikanskt bilmärke som nog de flesta känner till är Dodge. Bilen konstruerades av Dodge Brothers Inc 1914. År 1929 förenades de med Chrysler-koncernen, och i dag ägs allt av Fiat. Namnet Dodge kommer från de två bröderna Horace Elgin och John Francis Dodge. De föddes i Michigan, USA omkring mitten av 1800-talet. Det har sedan 1950-talet funnit flertalet av modeller som ingått i Dodge. Två av dessa är Plymouth och Chrysler. När det gäller Dodgebilarna är det ganska sportiga i sin design och det finns utpräglade sportmodeller som Challenger, Charger och Viper. Under 1980–1990-talen hade Dodge inte kapacitet att utveckla alla modeller som amerikanerna efterfrågade, så de fick tillåtelse att köpa bilar från bland annat Mitsubishi. Detta eftersom Mitsubishi redan tillverkade små modeller som amerikanerna var intresserade av, som tillexempel Mitsubishi Colt. Dodge köpte även bilar från Hyundai som deras Atos, en bil som såldes på mexikanska marknaden, men då under namnet Dodge Atos. Det såldes inte särskilt många nya Dodgebilar till Europa fram till 2006, därefter ökade försäljningen något men märket försvann från Europa 2011. Det finns förutom personbilar även mindre och tunga lastbilar av märket.

Mercury

Ett annat känt amerikanskt bilmärke var Mercury, och bilen konstruerades inom Fordkoncernen. Märket tillverkades under 1939–2011. Det var meningen att märket skulle vara ett mellanting mellan vardagsbilen Ford och lyxmärket Lincoln. Under samma period fanns konkurrenter som Chrysler och Buick. Mercury sägs ha bra prestanda och under 1960-talet fanns bilen i flera olika storlekar, modeller och karosser. År 1967 lanserade Mercury – Cougar, en bil med helt ny utstrålning och som blev känd för både styrka och lyx. Men under 1970-talet började Mercury mer och mer likna förskönade Fordbilar. Ford Motor Company meddelade 2010 att de skulle lägga ner sin tillverkning av bilmärket Mercury och satsa på Lincoln istället.

flash-blog