Besikta bilen

Att besikta bilen har varit lag sedan 1965 i Sverige. Besiktningen genomförs för att kontrollera ett fordons trafiksäkerhet och avgasutsläpp. Att göra kontrollbesiktning i tid är du som bilägare ansvarig över. Idag kan du enkelt boka en besiktning på nätet. Men tänk på att göra det i god tid innan bilen får körförbud. Under vissa tidpunkter på året kan det vara svårare att få en tid. Det är slutsiffran i registreringsnumret som bestämmer vilken besiktningsperiod du har på din bil.

Gå igenom bilen innan besiktningen

Det är många bilar som inte blir godkända på sin kontrollbesiktning och ofta är det små fel som kunde ha åtgärdats innan. Därför kan det vara en bra idé att gå igenom bilen innan besiktningstillfället för att undvika att behöva åka tillbaka för ombesiktning. Du kan kolla oljenivån, säkerställa att varningstriangeln finns med och kolla att tutan fungerar. Sedan är det alltid bra att undersöka backspeglarna, kolla att säkerhetsbälten fungerar som de ska och kontrollera däcken och mönsterdjupet. Det är också en bra idé att kontrollera bilens belysning för att se att allt är som det ska. Se över halvljus, helljus, positionsljus, blinkers, bromsljus och backljus. Glöm inte att kontrollera registreringsskyltens belysning. Du kan också kolla att vindrutan och vindrutetorkarna är okej. Något annat du kan testa är handbromsen och bilens batteri, att det sitter fast. Har du en löstagbar dragkrok ska du ta med dig nyckeln till den när du ska besikta bilen. Fungerar allt detta har du kommit en bra bit på väg till en godkänd besiktning. Om din bil skulle bli underkänd men bristerna inte är så allvarliga åtgärdar du bristerna och gör sedan en efterkontroll. Om du inte kan åtgärda bristerna själv anlitar du en professionell bilverkstad som kan hjälpa dig. Ibland kan det vara så allvarliga fel att du får körförbud med bilen. Om du har en bil som drivs av metangas (biogas eller naturgas) är det viktigt att du fyller bränsletanken för gas innan besiktningen.

Hela bilen kontrolleras

Under besiktningen kontrolleras utsidan och insidan av bilen följt av en kontroll under bilen. Sedan provkörs bilen för att kontrollera bromsarna, hastighetsmätaren, vindrutetorkarna och signalanordningen. Det genomförs också en miljökontroll.

flash-blog